I ara què?
Després de l’èxit de la Via Catalana, continuem treballant per aconseguir que Catalunya esdevingui un nou estat d’Europa. La campanya que es du a terme des de l’Assemblea Nacional Catalana és la de ‘Signa un vot per la independència.
Aquesta campanya es basa en la figura legal del dret de petició, un dret fonamental reconegut per la Constitució espanyola (art. 29) i l’Estatut d’autonomia de Catalunya (art. 29.5è) i és regulat per la Llei Orgànica 4/2001. D’acord amb el Reglament del Parlament de Catalunya es pot exercir aquest dret davant el Parlament (art.60)
La intenció de la campanya és que cada ciutadà només omplint una instància, estarà demanant al Parlament de Catalunya:
– Que dugui a terme totes les actuacions necessàries per tal que es pugui celebrar no més tard del 31 de maig de 2014 una consulta democràtica i vinculant en la que es pregunti als ciutadans si volen que Catalunya sigui un estat independent.
– Que, en cas que l’Estat espanyol no permeti aquesta consulta, serveixi aquesta petició, signada, com a manifestació lliure de la voluntat del signant per tal que els representants electes del poble de Catalunya puguin , no més tard de l’11 de setembre de 2014.
Podeu consultar la informació legal sobre la campanya aquí i les preguntes més freqüents (FAQ). I podeu venir a exercir el vostre dret a les paradetes informatives que fem cada setmana els del Poble-sec per la Independència.
Però ja avancem alguns aclariments:
Com s’exerceix el dret de petició?
S’exerceix mitjançant un escrit o qualsevol altre mitjà, fins i tot de caràcter electrònic, que permeti acreditar-ne l’autenticitat, on ha de constar la identitat del sol·licitant, la seva nacionalitat, si és estranger, allò que es demana, el destinatari de la petició i un lloc o mitjà per rebre les notificacions. La petició ha d’anar signada i els peticionaris poden exigir la confidencialitat de les seves dades. Poden signar-la els ciutadans majors de 16 anys i també els estrangers.
Em pot perjudicar?
L’exercici del dret de petició no pot derivar en cap perjudici per al peticionari ja que els mecanismes democràtics permetent que tot es pugui demanar, analitzar i debatre en llibertat.
No és il·legal la declaració d’independència?
A petició de l’Assemblea General de les Nacions Unides, el Tribunal Internacional de Justícia de la Haia va concloure que una declaració unilateral d’independència no vulnera cap norma aplicable del dret internacional (Opinió consultiva de 26 de juliol de 2010). Per tant, una de les possibilitats de l’exercici del dret a la lliure determinació dels pobles és mitjançant la declaració unilateral d’independència per part dels representants electes del poble que es vol autodeterminar.
Quin és el paper de l’ANC?
L’ANC es presenta com a dipositària de les butlletes que els ciutadans signin en exercici del seu dret de petició per tal de presentar-les conjuntament al Parlament de Catalunya i/o als organismes, institucions i/o tribunals internacionals, i/o als representants electes del poble de Catalunya.
La recollida es farà per tot Catalunya durant els propers mesos per tal d’aconseguir el major nombre possible de butlletes. Els responsables de l’ANC faran les comprovacions de les dades personals i s’encarregaran d’incorporar-les a un fitxer que restarà sota la protecció de la Llei orgànica 15/1999 de protecció de dades de caràcter personal, per tal de poder exercir, si fos el cas, els drets de rectificació o cancel·lació.
Una vegada signada la butlleta se’n lliurarà un comprovant i l’original es dipositarà en una urna a fi i efecte que quedi sotmesa a la privacitat esmentada.